Verstandig met je geld omgaan op vakantie

Financieel

Een vakantie moet een stressloze periode zijn, die dient om te genieten en te ontspannen. Er zijn echter verschillende factoren waardoor je rustperiode plots serieus verstoord kan geraken. Een van de oorzaken zou geld kunnen zijn. Plots zonder cash in een winkel blijken te staan, een kaart die geweigerd wordt of zelfs diefstal kunnen een aardige domper op de feestvreugde betekenen!

Enkele tips om problemen te vermijden.

Regel geldzaken op voorhand, niet wanneer je aankomt.

Denk op voorhand na over wat je nodig hebt. Zo is het met een gewone bankkaart niet mogelijk om buiten Europa geld af te halen of een betaling te verrichten, tenzij je dat op voorhand laat weten aan de bank. Zij kunnen de blokkering tijdelijk opheffen. Denk je dat je cash nodig zal hebben of kom je er ook met je kredietkaart wel?

Een kredietkaart aanvragen.

Beschik je nog niet over een kredietkaart, dan kan het handig zijn deze aan te vragen. Kredietkaarten, of creditcards in het Engels, worden overal ter wereld geaccepteerd. Je moet je dan geen zorgen meer maken over cash geld of omwisselen. Een aanvraag plan je minstens een maand voor je vertrek: de goedkeuring neemt wat tijd in beslag. Kies best ook voor een kredietkaart van een grote, bekende bank zoals Beobank of Deutsche Bank: deze boezemen overal vertrouwen in en worden bijna altijd aanvaard door handelaars.

Geld wisselen.

Heb je geen kredietkaart, of wil je toch liever nog wat cash op zak voor kleinere uitgaven, kan het zijn dat je geld zal moeten wisselen als je naar een land trekt waar de Euro niet aanvaard wordt. Dit is echter nooit een goed idee: bij het wisselen van geld moet je stevig wat laten vallen, zowel bij de bank als bij wisselkantoren. Wisselkantoren hebben gewoonlijk zelfs nog een koers die meer in je nadeel is dan banken. Best vermijden.

Diefstal op toeristische plaatsen.

Pickpockets lopen echt overal ter wereld rond. Vooral toeristische plekken zijn geliefkoosde werkterreinen voor deze criminelen. Let goed op wanneer je vol ontzag naar iets staat te kijken: voor je het weet, hebben ze je portefeuille gestolen! Een heuptasje kan handig zijn wanneer je dit onder een trui kan dragen, of kruislings onder de arm. Neem niet al je cash mee: laat een deel op het hotel in een kluis liggen. Ben je toch bestolen, informeer dan zo snel mogelijk de politie. In ernstige gevallen kan het handig zijn het nummer van de ambassade in je telefoon te programmeren – moesten ook je paspoorten verloren zijn.

Geld is iets serieus: goed plannen en voorzichtig zijn kan je heel wat miserie besparen!

Op zoek naar uw volgende vakantiebestemming? Bekijk dan onze handige zoekfunctie!
Met een verscheidenheid aan filters om uit te kiezen, zult u zeker de perfecte plek vinden voor uw volgende uitje.