Een veilige autovakantie: enkele belangrijke zaken om voor te zorgen

Met de auto
Op reis met de auto - alles voor een veilige autovakantie

Het nieuwe jaar is reeds een tweetal maanden bezig en dat betekent binnenkort weer vakantie! En gezien de afgelopen crisis, verkiezen we nog steeds de auto te nemen naar onze reisbestemming. Spanje, Frankrijk, Italië en ga zo maar verder: het betekenen toch serieuze afstanden! Een paar nuttige tips om een veilige autovakantie door te brengen zijn dan alles behalve overbodig. Hieronder vind je enkele zaken op een rijtje om voor te zorgen.

Met betrekking tot jezelf

Eerst en vooral het meest logische, maar een niet altijd even gehanteerde tip: hou rekening met je biologische klok! Dit omvat een aantal zaken. Ben je bijvoorbeeld niet gewend om ’s nachts wakker te zijn? Dan is het niet zo’n goed idee om je te wagen aan een nachtelijke rit. Je lichaam zou het moeilijk hebben om zich aan te passen aan je nachtelijke activiteiten.

Bovendien is het ook best om volledig fit en uitgeslapen aan een autorit te beginnen, of je nu ’s nachts of overdag wenst te rijden. Een tekort aan slaap is zelf even gevaarlijk als rijden onder invloed! Je zicht wordt waziger en je zal moeite hebben om je te concentreren. Heb je dus een zware werkdag achter de rug? Geef je lichaam dan eerst de tijd om voldoende te recupereren.

Met betrekking tot je auto

Je auto reisklaar maken brengt wel wat met zich mee, dus maak het je er zeker niet gemakkelijk van af! Eerst en vooral dien je je papieren te controleren. Zijn je inschrijvingsbewijs, rijbewijs en verzekeringspapieren aanwezig? Goed. Misschien kan je nog zorgen voor een paar kopieën van deze documenten. Moest je een ongeval veroorzaken of er middenin eentje belanden, hoe klein ook, dan heb je altijd reservedocumenten om af te geven aan de instanties in kwestie.

Dan heb je met betrekking tot je auto allereerst je banden. Check de spanning: deze mag niet te hoog en niet te laag zijn. Je auto geeft je hiervan een waarschuwing; hoor je deze, aarzel dan niet te lang vooraleer je de spanning weer in orde brengt. Ook je de profielen dienen in orde te zijn: 3mm is het beste voor uw veiligheid, 1,6mm is de minimum. Zit je hieronder? Dan dien je je banden te vervangen door slijtage. Controleer ook zeker of je reserveband voldoende spanning en profiel heeft! Denk ook aan het materiaal dat nodig is om een band te vervangen: een slinger of een kruissleutel, een krik en een gevarendriehoek.

Er zijn nog een aantal kleinigheden die vaak uit het oog worden verloren. Denk hierbij voorbeeld aan het reservoir van de ruitensproeier, sneeuwkettingen (indien u naar landen gaat waar deze verplicht zijn) enzoverder. Let op: in sommige landen zijn ze extra streng op de toestand van uw wagen, en een beetje onderzoek op voorhand kan je dus wel wat problemen besparen. Laat zeker ook eventuele sterretjes in de autoruit herstellen, de bandenspanning nakijken en eventueel zelfs een groot onderhoud uitvoeren bij een garage.

Tot slot kan je best ook reservesleutels met je meebrengen, alsook de nodige kaarten bovenop je eventuele gps. Ook een kwalitatieve 4k dashcam kan boeiend zijn om eventuele ongelukken of diefstallen vast te leggen en te bewijzen bij de politie of je verzekeraar. Zijn er mankementen, dan kan je nog steeds terugvallen op de goede oude papieren wegwijzer! Neem ook een keertje de verkeersregels door van het land waar u doorreist, aangezien deze kunnen verschillen met de onze.

Alvast een veilige reis!

Op zoek naar uw volgende vakantiebestemming? Bekijk dan onze handige zoekfunctie!
Met een verscheidenheid aan filters om uit te kiezen, zult u zeker de perfecte plek vinden voor uw volgende uitje.